Monday, December 26, 2011

info: What is Plastics?

Example of plastics

Definition: A material that contains as an essential ingredient an organic substance of large molecular weight, is solid in its finished state and at some stage in its manufacture or in its processing into finished can be shaped by flow.
Plastic is very useful in the building and construction, electronics (laptops wouldn't work well if they were made from glass), packaging (glad wrap), transportation industries and etc.

Benefit of using plastics:

  1. Extreme versatility and ability to be tailored to meet very specific technical needs.
  2. Its lasts forever and relatively inexpensive to produce.
  3. Resistance to chemicals, water and impact.
  4. Good safety and hygiene properties for food packaging
  5. Excellent thermal and electrical insulation properties.
  6. Lighter weight than competing materials, reducing fuel consumption during transportation.

Limitation of using plastics:
  1. Plastic is a compound that is indestructible.
  2. Most plastic is produced from oil.
  3. Pollution.
  4. Plastics are durable materials.

Saturday, December 24, 2011

lab report:Screw Thread Measurement

TITLE:
Screw Thread Measurement.

OBJECTIVE:
  1. To measure the Major Diameter, the Minor Diameter and the Effective Diameter of a Screw Plug Gauge using Floating Carriage Diameter Measuring Machine and Horizontal/Vertical Profile Projector.
  2. To compare the reading between 2 measuring machine.
  3. To compare the reading with the standard value.
  4. To evaluate the reading. 

APPARATUS:
  1. Floating Carriage Diameter Measuring Machine
  2. Set of calibrated screw thread measuring wires (B8)
  3. Set of Metric Cylindrical Standards (M24)
  4. Vertical Profile Projector
  5. Horizontal Profile Projector
  6. Set of Core Prisms ( Steel Prisms)

THEORY:
This is a projection apparatus that can produce an enlarge projection shadow of an object. The projection methods of examination methods are well adapted to the examination of form tools, profile gauges, press tools, gear teeth, screw threads, etc. Sizes of the object may be checked by direct measurement on the enlarged shadow and subsequent division by the multiplication factor. The magnification factor is accurate and that the design of the apparatus permits maximum latitude in holding and adjusting the object.
  • Major Diameter
The major diameter can be measured with a micrometer, caliper or steel rule. Major diameters are generally the first numbers found in thread designations. A 1/2-10 Acme thread for example, has a major diameter of 500 in. Care must be taken to measure the major diameter on a section of the screw thread that is not worn. A worn portion will measure smaller (or larger if burrs have been rolled up) than the original major diameter. Therefore, it is good practice to measure the major diameter over the least used section of the screw.
  • Minor Diameter
The minor diameter can be determined by direct measurement on an optical comparator or by measuring the depth of the thread with a depth micrometer and subtracting twice the measured depth of thread from the major diameter. When using a comparator to measure the minor diameter, remember that the reflected image is reversed (except on modern, image correcting comparators). This means that the bottom of the shaft is shown at the top of the screen. Often oil from the shaft runs down and collects on the bottom of the thread grooves increasing the shadow image. If the oil is not removed, a false (oversized minor diameter) reading will result.
  • Effective Diameter 
The pitch diameter is the diameter at which the thread tooth and the thread space are equal. To accurately measure the pitch diameter requires an optical comparator or thread wires. The optical comparator is the easiest to use as the measurement can be directly made and no mathematics are necessary. The disadvantage to the optical method is that the screw must be physically removed from the machine and taken to the comparator. Also, many small shops may not be equipped with a comparator. Measurement over thread wires is an attractive alternative to the comparator for measuring pitch diameter. These measurements can be made directly on the screw. Thread wire measurements are quite accurate, however, they require the use of mathematical formulas along with thread form and pitch information to translate the measurement results into the pitch diameter. The mathematical formula can be found in the Screw Thread Standards for Federal Services Handbook H28 or other engineering handbooks dealing with threads. Roton's application engineers can help you with a library of computer software which does all the complex calculations in seconds. Contact our application engineers for more details and on-line assistance with wire measurements and calculations.

PROCEDURE:
Floating Carriage Diameter Measuring Machine
  • Major Diameter
  1. The position of the fiducial indicator and the micrometer anvils so that the gauge to be measured is between or within the range of the micrometer
  2. A suitable Standard Cylinder was placed between the centres. The suitable Standard Cylinder should have diameter within 1mm of the actual major diameter of workpiece. Time for temperature stabilisation and centralisation of the fiducial indicator was allowed and the reading of the micrometer drum “R1”.
  3. The standard was removed and was replaced with the workpiece to be measured. The micrometer drum reading “R2”was been noted.
  4. The Major Diameter Dmajor of the workpiece is been evaluated.
  • Minor Diameter
  1. The position of the fiducial indicator and the micrometer anvils so that the gauge to be measured is between or within the range of the micrometer
  2. A suitable Standard Cylinder was placed between the centres. The selected prisms was been inserted between the standard and the anvils. The hanging prisms should be vertical. The reading on the micrometer drum “R3” was been noted.
  3. The standard was removed and was replaced with the workpiece. The prisms was been inserted between the thread grooves and the anvils, and the micrometer reading “R4” was noted.
  4. The Minor Diameter Dminor of the workpiece is noted.
  • Effective Diameter
  1. A suitable Standard Cylinder was placed between the centres. The suitable Standard Cylinder should have diameter within 1mm of the actual effective diameter of workpiece.
  2. The wires selected were inserted in positions between the Standard Cylinder and micrometer anvils. The wires are selected accordance with N.P.L. recommendation. The reading on the micrometer drum “R3” was noted.
  3. The standard cylinder was replaced with the Screw Plug Gauge. Note the micrometer reading “R2” with the wires inserted in the thread grooves.
  4. The Effective Diameter Deff of the Screw Plug Gauge was evaluated

Profile Projector
A briefing session will be conducted prior to students carrying out the measurement on the specimen. Please take note of the procedures for setting up the specimen on the adjusting table. Adjust the magnification to ensure the shadow obtained is sharp and clear. Movements can be made through micrometer adjustment. Parameters to be measured on the specimen are:
  • major diameter
  • minor diameter
  • effective diameter

SAMPLE CALCULATION:

  • Major diameter
Dmajor = D1 + (R2 – R1)

           = 24 + ( 3.154 – 3.124 )

           = 24.030 mm

  • Minor diameter
Dminor = D1 + (R4 – R3)

           = 24 + (8.092 – 12.524)

           = 19.568 mm

  • Effective diameter
D3 = D1 + (R6 – R5)

      = 24 + (4.072 – 7.286)

      = 20.786 mm

P = 0.86602(3.0) – 1.820

    = 0.778 mm


Deff = D3 + P

       = 20.786 + 0.778

       = 21.564 mm

  • Percentage error
     For Major Diameter of the Floating Carriage Diameter
Percentage error = 24.030 – 24mm x 100%
                                                24
                          = 0.125%

     For Major Diameter of the Profile Projector
Percentage error = 23.992mm – 24mm x 100%
                                                 24 
                          = 0.033%

DISCUSSION:
From this experiment, we have study about to measuring screw thread by using 2 types of machine which are known as floating carriage diameter measuring machine and the profile projector. By using floating carriage measuring machine, we have measured the internal diameter for the screw thread. The major diameter value is 24.030 mm, the minor diameter value is 19.568 mm and the effective diameter value is 20.786mm. The percentage error for major diameter value compare with the standard value is 0.125%.

For the second machine, profile projector that was used to measure the screw thread. In this experiment two types of profile projector vertical and horizontal profile projector. The major diameter value is 23.992 mm and for minor diameter value is 19.875 mm and the effective diameter value is 22.041 mm. The percentage error for major diameter value compare with the standard is 0.033%.

There are many possible errors that can occur during the experiment. The possible errors involved include the miss alignment of the workpiece where the workpiece may not be placed at the correct coordinate or axis. There is no a fix location to place the workpiece and scale to align workpiece. Other possible errors are the position of the student’s eyes during the time the reading is taken may contribute to the error itself. Miss position measured surface may also be the possible error for this experiment. Temperature in the laboratory may also affect the metal size due to thermal contraction. So, measurement may vary.

There are necessary precaution which must be implementing during the experiment is done:
  1. The measured surface must first be clean from all contaminant such as oil, dust, moisture and many more. This is to ensure the accurateness of each reading. 
  2. The workpiece must be placed at the correct position where the projector can show the image clearly so that we can take the reading correctly.
  3. The workpiece must be clamped rigidly so that it is not moveable during the experiment done. Other that to ensure the accuracy of the reading, this measurement is also taken to avoid or minimize error.
  4. The person who takes the reading must be in right position to avoid parallax error.

CONCLUSION:
From the experiment, we have learned how to use both Profile Projector and also Floating Carriage Diameter Measuring Machine to measure the profile and the dimensional of the workpiece ourselves. Both machines were successfully used to measure the Major Diameter, the Minor Diameter and the Effective Diameter of a Screw Plug Gauge. After measuring we were able to compare the readings between both measuring machines. The value we obtained was closed to the standard value. In conclusion, all the objectives were achieved successfully therefore the experiment was success.

RECOMMENDATION:
The measured surface must first be clean such as from oil, dust, and moisture. This is to ensure the reading is accurate. The workpiece must be placed at the correct position where the projector can show the image clearly so that we can take the reading correctly. The workpiece must be clamped rigidly so that it is not move during the experiment done. The person who takes the reading must be in right position to avoid parallax error.

REFERENCE:
1. http://www.engineersedge.com/screw_threads_chart.htm
2. http://www.threadcheck.com/the-three-wire-method-of-measuring-pitch-diameter/technicalinfo/
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Screw_thread
4. http://www.mfg.mfu.edu/cyberman/quality/metrology/dimension/htm

Friday, December 09, 2011

Wednesday, December 07, 2011

kelebihan menjadi degil



Disini aku nak berkongsi sedikit kelebihan orang-orang degil. Tapi info ni jangan percaya sangat. Baca boleh, percaya tu, kurang-kurangkanlah. hehehe...


  1. Orang yang degil ni tidak mudah putus asa. Sebabnya orang yang degil ni die susah nak mengaku kalah.
  2. Orang yang degil juga selalunya sangatlah setia. Sebabnya orang degil ni die tak suka bermain dengan lelaki lain. Kalau dah sayang kat laki tu, laki tu je la yang akan die sayang sampai bila-bila.
  3. Orang yang degil ni selalunya tetap pendirian. Sebabnya kalau die dah suka kat satu benda tu, die akan suke dekat satu tu je la sahaja. Orang macam ni kalau di suruh tukar brand perfume die, memang die tak nak punye la.
  4. Orang  degil selalunye akan serius pada perkara yang die lakukan. Sebab die degil, die akan berusaha untuk dapatkan ape yg dia mahukan sampai dapat.
  5. Orang degil ni selalunya susah nak terpengaruh dengan kata-kata dan pujuk rayu orang keliling. Tapi sekali die da terpengaruh, memang susah nak betulkan keadaan balik..
  6. Orang degil ni selalunya kedekut. Haa orang cam ni memang bagus jadik bendahari kat dalam organisasi. Sebab kalau die kedekut, die akan tapis betul-betul wang keluar dan wang masuk. Kire telili la diorang ni..

Monday, December 05, 2011

kelebihan puasa asyura



Sebelum kita mengetahui kelebihan puasa Asyura,sebaiknya kita mengetahui sejarah puasa Asyura.Hari 'Asyura merupakan hari yang kesepuluh daripada bulan Muharram. Rasulullah saw. telah menggalakkan umat Islam agar berpuasa pada hari terseut kerana ia mempunyai kelebihan yang tersendiri di samping kelebihan bulan Muharram itu sendiri. 10 Muharram juga telah mencatatkan beberapa peristiwa penting untuk renungan kita bersama sepertimana yang dicatatkan oleh Imam al-Ghazali dalam kitabnya Mukasyafatul Qulub ialah bahawa pada tarikh tersebut:

(1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala'.
(2) Diterima taubat Nabi Adam a.s.
(3) Dicipta Adam a.s.
(4) Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga.
(5) Dicipta arasy, Kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang.
(6) Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s.
(7) Selamat Nabi Ibrahin daripada api Namrud.
(8) Selamatnya Musa dan pengikutnya.
(9) Lemasnya Firaun.
(10) Dilahirkan Nabi Isa a.s.
(11) Diangkat Nabi Isa ke langit.
(12) Diangkat Nabi Idris ke langit.
(13) Mendaratnya kapal Nabi Nuh dengan selamat di atas bukit Judy.
(14) Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar.
(15) Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan Nun.
(16) Nabi Ya'kub dapat melihat kembali selepas daripada menjadi buta.
(17) Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta.
(18) Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya.
(19) Hujan yang pertama turun dari langit ke bumi.
Hadith:
Dari Aisyah r.a. katanya "Biasanya orang Quraisy pada masa jahiliah berpuasa pada hari asyura dan Nabi s.a.w. pun berpuasa. Ketika Baginda tiba di Madinah, baginda juga berpuasa pada hari asyura dan menyuruh orang lain berpuasa juga".
Baiklah,setelah kita mengetahui sejarah puasa Assyura,mari sama-sama kita mengetahui kelebihan puasa Assyura.Allah memberikan kita nikmat yang tidak terbilang banyaknya. Hal ini termasuklah peluang-peluang melakukan amal ibadat yang diganjari dengan pahala yang berlipat kali ganda berbanding dengan amalan-amalan yang dilakukan pada waktu-waktu biasa. Contohnya Allah memuliakan bulan Muharram dan menggalakkan kita berpuasa sunat. Peluang ini mungkin dipandang remeh bagi orang yang tidak mengetahui akan kelebihan yang ada padanya tetapi hakikatnya itulah nilai yang menentukan sejauh manakah kepekaan seseorang Muslim itu dalam mencari keredhaan Allah SWT dengan cara yang terbaik iaitu ia tidak mensia-siakan nikmat sihat dan kelapangan waktu yang dikurniakan padanya kerana apabila seseorang itu sudah ditimpa sakit ataupun sibuk barulah mereka terasa akan kekurangan diri dalam mempersiapkan bekalan di hari akhirat kelak. Oleh itu marilah kita bersama-sama menyahut seruan Rasulullah ini mudah-mudahan ketaqwaan kita kepada Allah SWT semakin meningkat.
Hadith:
Dari Abu Qatadah al-Anshari r.a. katanya:Rasulullah s.a.w. ditanya orang tentang puasa hari Arafah (9 Zulhijjah). Jawab baginda, "Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu dan yang akan datang". Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari asyura (10 Muharram). Jawab baginda, "Semoga dapat menghapuskan dosa tahun yang lalu".




Sunday, November 27, 2011

jangan bersedih


Kalau kamu-kamu semua berasa dalam kesedihan, cuba dengar video ini. perhatikan dan hayati. Insyaallah anda akan menemui sesuatu. Selamat mendengar. Jangan bersedih, sesungguhnya ALLAH bersama dengan kita.

Thursday, November 24, 2011

bagaimana untuk menahan nafsu

sekadar gambar hiasan

Sebagai manusia, jauhilah diri kita daripada godaan nafsu. Jangan jadikan nafsu yang mengawal diri kita. Apabila nafsu mengawal diri, pelbagai perkara maksiat yang akan terjadi. Jadikan iman sebagai ketua diri untuk mengawal nafsu. Berdoalah kepada ALLAH S.W.T agar iman kita sentiasa tetap kepada ALLAH S.W.T. Mengikut buku yang ditulis oleh Iman Al-Ghazali, nafsu terbahagi kepada empat bahagian iaitu harta benda, sifat amarah, kesenangan dunia dan nafsu syahwat. Berhati-hatilah dengan keempat-empat nafsu ini.

Baiklah di sini aku ingin berkongsi beberapa tips bagaimana hendak mengawal nafsu:
  • Apabila kita terasa mahu melakukan maksiat, maka ingatlah kepada diri kita bahawa Allah sentiasa melihat apa yang dilakukan oleh hambanya. Ingatlah setiap perbuatan kita sentiasa dicatat oleh malaikat tidak kiralah sebesar mana pun perbuatan maksiat yang dilakukan.
  • Mengingati mati. Sesungguhnya orang-orang yang bijak adalah orang yang sentiasa mengingati mati. Ini kerana ajal maut semuanya di tangan Tuhan. Kita tidak mengetahui bila waktu ajal kita akan ditarik. Apakah kita semua mahu mati dalam melakukan kemaksiatan? Sudah semestinya kita mahu mati dalam keadaan beriman bukan?
  • Jangan sesekali mencuba menonton filem porno. Menonton filem porno atau lucah juga boleh menaikkan nafsu syahwat. Sebagai umat Islam, kita diharamkan menonton filem porno atau lucah ini. Menonton filem lucah boleh menjerumuskan diri ke lembah maksiat.
  • Berpuasalah. Sesungguhnya nafsu akan menjadi lemah jika berpuasa. Ini kerana lapar akan menyebabkan nafsu menjadi lemah.
  • Berdoa dengan penuh yakin kepada Allah agar sentiasa menjauhi diri kita daripada godaan syaitan yang direjam.
  • Ingatlah kepada ibubapa yang telah membesarkan kita. Jangan mengecewakan ibubapa dengan perbuatan yang menjatuhkan maruah keluarga.
  • Sibukkan diri kita dengan urusan yang bermanfaat. Jangan biarkan diri kita berfikiran kosong.
  • Banyakkan amal jariah, membantu orang-orang yang memerlukan pertolongan dan sebagainya.
  • Sebelum melakukan sesuatu perbuatan, lakukan dengan ikhlas dengan niat kerana Allah.
  • Mulakan setiap perbuatan kita dengan membaca Bismillah
  • Banyakkan amal ibadat kepada Allah

Semoga tip-tip di atas dapat membantu kita mengawal nafsu.

Tuesday, November 22, 2011

kata-kata semangat ong kim swee kepada anak buahnya?

sumber gambar(nst)

"THEY DON'T RESPECT YOU. THEY DON'T RESPECT YOUR FLAG, THEY DON'T RESPECT OUR KING AND THEY DON'T RESPECT YOUR PARENTS. IF YOU ALLOW THIS HAPPEN, THEN YOU ARE COWARDS. YOU MUST TEACH THEM BEING MALAYSIAN IS ALL ABOUT"

Inilah kata-kata semangat yang menyemarakkan semangat pasukan HARIMAU MUDA sebelum bermulanya perlawanan....

Tahniah buat pasukan HARIMAU MUDA dan semua yang terlibat dalam membentuk pasukan ini. SYUKUR diucapkan kepada yang MAHA ESA..

pakwe yang harus ditinggalkan?



Siapa di antara anda mempunyai pakwe atau teman lelaki yang istimewa? Tapi kalau ada!!!!!!!!! Berhati-hati!!!!!!!!! Baiklah, di sini aku nak kongsi tentang bagaimana nak mengetahui sama ada 'pakwe' anda itu betul-betul mencintai anda atau sebaliknya. Jangan tertipu dengan kata-kata manis si dia.. Anda harus berhati-hati ok? Ok jom baca ciri-ciri tersebut:

  • Sering mengganggu dengan menelefon atau sms ketika anda sedang mengulang kaji
  • Sering mengajak anda ke tempat yang sunyi
  • Cuba mencium anda
  • Suka memegang tangan anda
  • Selalu meminta tolong untuk menyiapkan assignment (bagi yang sama fakulti)
  • Banyak alasan dan tidak ikhlas menolong anda
  • Selalu minta dibelanjakan makan tengahari
  • Sering mengajak ke tempat-tempat yang tidak elok (tempat maksiat)
  • Bercakap-cakap isu-isu lucah
  • Tidak berminat membincangkan soal pelajaran
  • Tidak penah melihat menunaikan solat
Jika pakwe anda ada ciri-ciri yang tersenarai seperti di atas, baik anda tinggalkan je... Jangan marah-marah kalau ada yang terasa...:)


p/s: aku pun kene baiki diri...:)

esok dapat cuti sebab menang bola sukan sea?


Baiklah, perdana menteri kata tidak boleh cuti sebab boleh merugikan negara. Kita perlu bekerja keras k. Terima kasih. Heheheheh....

Friday, November 18, 2011

Example of Japenese Peer Oral Test

  1)Amar-san wa doko de benkyo o shite imasu ka
àUiTM de benkyo o shite imasu

 2)Uchi kara UiTM made donogurai kakarimasu ka
àOtobai de 10-fun gurai kakarimasu ka

 3)Amar-san wa Nihon-go ga dekimasu ka
àHai, yoku dekimasu

 4)Mizi-san wa doko de sunde imasu ka
àShah Aramu ni sunde imasu

 5)Doyatte shah aramu no yubinkyoku e ikimasu ka
àAsoko de basu ni notte, PKNS de orite kudasai. Yubinkyoku wa PKNS no naka ni arimasu.

Thursday, November 17, 2011

malaysia 1-indonesia 0 sukan sea ke-26 2011


Aku bangga jadi rakyat Malaysia. Walaupun baru jer peringkat kumpulan, Malaysia sudah menunjukkan prestasi yang memberangsangkan. Tahniah kepada skuad bawah 23 malaysia.

amalan yang dapat mengelakkan hati menjadi 'batu'




Alhamdulilah, syukur di atas pemberian nikmat Tuhan yang tidak terkira, dapat juga kita bertemu kembali. Semoga kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang beriman.


Bila kita melihat dari pelbagai sudut, sungguh banyak amalan yang menyebabkan hati menjadi 'batu' dan hari ini dapat kita lihat penyebaran bahan-bahan berbaur maksiat yang berleluasa. Hal ini amat membimbangkan buat generasi kini serta yang akan datang.


Baiklah hari ini aku hendak berkongsi bagaimana cara untuk mengelakkan hati menjadi batu. Diharap penerangan di bawah dapat membantu anda serba sedikit tentang kehidupan.

Empat perkara utama yang perlu dijaga untuk memastikan hati sentiasa sihat ialah menjaga amal ibadat, sibuk mencari ilmu, berkawan dengan orang yang boleh memberi bimbingan serta banyak berdoa kepada Allah.

Jika solat lima waktu kita tidak dijaga, ia akan menyebabkan hati jauh daripada mengingati Allah. Ibu bapa perlu sentiasa mengingatkan anak supaya tidak sesekali meninggalkan solat.

Begitu juga dengan tuntutan mencari ilmu. Ia penting kerana amalan yang dilakukan dengan ilmu itu mempunyai kualiti dalam memastikan hati terdorong melakukan kebaikan.Bermohonlah kepada Allah untuk apa saja permintaan dan hajat kita kerana ia senjata orang mukmin selain memohon taubat supaya dosa silam diampunkan Allah .

Jagalah hati kerana hati adalah raja yang mengawal tubuh badan sama ada untuk melakukan kebaikan atau kemungkaran. Dalam sebuah hadis, Rasulullah bersabda yang bermaksud:
“Sesungguhnya di dalam tubuh (manusia) ada seketul daging, jika baik daging itu maka baiklah seluruh tubuhnya dan jika rosak daging itu, rosaklah seluruh tubuhnya serta ketahuilah ia adalah hati. (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Jadi, setiap Muslim perlu bermujahadah melawan nafsu kerana syaitan tidak akan berhenti menggoda dan memesongkan hati manusia daripada segenap sudut sehingga ke hari kiamat. Baik atau sebaliknya seseorang itu bergantung kepada hatinya.


Lihat hikmah yang terdapat daripada kisah Luqman al-Hakim di mana apabila tuannya memerintahkan supaya menyembelih seekor kambing dan membawa bahagian terbaik dan bahagian yang terburuk. 


Kemudian Luqman membawa kepada tuannya seketul hati. Berkata tuannya: 
“Wahai Luqman, sembelih seekor kambing dan bawa seketul daging paling tidak baik.”
Lalu Luqman juga membawa seketul hati.

Ia membawa maksud baik atau tidak seseorang itu bergantung kepada hatinya. Maka bersihkan hati dengan membuang empat ‘racun’ dalam diri iaitu berlebihan dalam berbicara, berlebihan melihat sesuatu, berlebihan dalam makan dan berlebihan dalam pergaulan.


Disamping itu, berlebihan dalam berkata-kata juga menyebabkan seseorang itu banyak melakukan dosa kerana dikhuatiri semakin banyak seseorang itu berkata-kata, semakin banyak fitnah atau pembohongan yang terkeluar. 


Dalam sebuah kisah, ketika Huzaifah bertemu nabi dan meminta diberi petua kepadanya apa yang patut dia cakap supaya isterinya senang mendengar,Nabi kemudian menjawab: 
“Beristighfar dahulu sebelum bercakap.” 
“Jika makanan terisi dengan banyaknya menyebabkan ia akan menjadi racun yang mengotorkan hati." 
Luqman al-Hakim berkata kepada puteranya:
“Janganlah engkau banyak tidur dan makan. Barang siapa banyak melakukan kedua-duanya, pada hari kiamat dia miskin amal soleh.” 
Luqman memberi petua, 
"perut sepatutnya diisi dengan satu pertiga makanan, satu pertiga minuman dan satu pertiga lagi untuk pernafasan,” .
Selain itu, bagi wanita yang sudah berumah tangga, mereka perlulah mengingatkan kepada suami agar membawa rezeki halal lagi bersih kepada keluarganya.


Ada sebuah kisah tentang seorang lelaki yang bertanyakan kepada Rasulullah kenapa Allah tidak makbulkan doanya, kerana dia tidak mendapat isteri dan anak yang soleh. Rasulullah berkata:
“Perbaiki makanan dulu (halal dan baik) nescaya doa akan dikabulkan.” 
 Justeru, setiap pagi sebelum suami melangkah keluar mencari rezeki, salam dan cium tangannya serta berpesan kepada suami supaya mencari rezeki yang halal kerana tidak sanggup dibakar api neraka jika ia daripada sumber yang haram.


Selain itu, tiga ramuan atau petua yang dapat membantu menyuburkan hati ialah bermuhasabah diri, menimbulkan perasaan khauf (takut) kepada Allah serta banyakkan beristighfar.


Untuk menjadi suami contoh, perlulah bertanya kepada diri mereka. Adakah mereka sudah menjaga amanah (isteri dan anak) dengan sempurna? Oleh itu, binalah keluarga sehingga ke syurga dengan menjadikan solat berjemaah bersama-sama sebagai amalan. Melakukan solat berjemaah dapat menambahkan keberkatan serta merapatkan hubungan kekeluargaan. Maka akan lahirlah ‘keluarga syurga’ yang diidam-idamkan.


Melalui istighfar juga mampu membersihkan diri manusia daripada dosa. Nabi yang dijamin syurga sekalipun tetap meminta keampunan kepada Allah setiap hari.


p/s:sumber diedit dari mymetro

Wednesday, November 16, 2011

tips agar doa dimakbulkan

Assalammualaikum, diharap para pembaca semua sihat selalu. Hari ini aku hendak berkongsikan tentang tips agar doa kita dimakbulkan. Tips ini aku ambil dari rahsia cemerlang ipt yang ditulis oleh dato dr.hj.mohd fadzilah kamsah. Aku harap tips ini dapat membantu kalian semua.


  1. Berdoa dengan ikhlas dan jujur kepada Allah SWT.
  2. Memulakan dengan pujian kepada Allah dan selawat ke atas Nabi SAW.
  3. Mengakhiri doa dengan pujian kepada Allah dan selawat ke atas Nabi SAW.
  4. Berdoa dengan khusyuk dan merendah diri
  5. mengangkat kedua-dua belah tangan
  6. berdoa dengan sabar dan tidak terburu-buru menanti jawapan
  7. berdoa dalam keadaan senang ataupun susah
  8. jangan sesekali mendoakan sesuatu yang buruk kepada diri sendiri dan orang lain
  9. menghindari berdoa ditempat maksiat
  10. berdoa dengan suara yang rendah dan tawaduk
  11. menghadap ke arah kiblat
  12. berdoa dalam keadaan berwuduk
  13. bertaubat kepada Allah sebelum berdoa
  14. menyeru allah dengan nama yang mulia
  15. berdoa untuk diri sendiri sebelum mendoakan orang lain
  16. merapatkan jari-jari kecuali ibu jari
  17. menyapu muka dengan tangan setelah selesai berdoa
  18. mengaminkan doa yang dibaca

Tuesday, November 15, 2011

Funny red card to Ronaldinho

video

Tengok dulu baru tahu. Setiap kali aku tengok video ni memang aku akan gelak sakan. Aku cuma nak kongsi apa yang aku rasa seronok bila tonton.Agak kelakar melihat pengadil dengan Ronaldinho. Melihat raut wajah pengadil tu selepas tersalah bagi kad (gelak guling-guling). 

Lagi satu,aku memang minat Ronaldinho ni sejak die main kat Bacelona fc lagi. Sangat-sangat minat cara die bermain di atas padang dan sangat terhibur melihat gelagat die.Ok,itu je la yang aku nak membebel.. :) Assalammualaikum

Saturday, November 12, 2011

kami kanak-kanak riang dan comel

cita-cita saya nak jadi model

  
sy pulak bile dah besar,sy nak jadi ustazah, impian saya juga nak masuk dalam rancangan ustazah pilihan
sy kememeh sikit,xpi cita-cita saya hendak jadi perdana menteri

 sy nak jadi pemain bola macam safee sali..hehe

sy nk jadi katakman

 
sy nak jadi ustaz,bleykn

 
kalao diizinkan saya nak jadi juruterbang.kehkehkeh


 sahabat selamanya


p/s :ada masa lagi aku tambahkan gambar lagi

Friday, November 11, 2011

11.11.11

Disebabkan tarikh hari ini adalah 11.11.11 dan jatuhnya pada hari jumaat, maka mulalah terdetik hati untuk mengupdate blog yang tak seberapa canggih ni. Kita mulakan pembacaan kita dengan bismillahirrahmanirrahim... Semoga kita mendapat reda dari Allah. Bila kita fikirkan semula waktu yang lepas-lepas, setiap manusia tidak dapat lari dari melakukan kesilapan. Maka kita hendaklah sentiasa memohon keampunan daripada Allah SWT yang Maha Pengampun setiap hari dan setelah itu hendaklah muhasabah diri sendiri.

Muhasabah diri sangatlah penting kerana dengan muhasabah diri kita dapat merasa bersyukur kepada Tuhan. Dengan bermuhasabah jugalah kita akan tahu dan sedar betapa pentingnya masa, dan apa yang telah kita lakukan pada masa yang lepas. Adakah mendapat reda dari Allah ataupun sebaliknya? Dan apakah masa yang akan datang ini akan kita gunakan dengan sebaik mungkin untuk mendapat keredaan dari Allah?
"Demi masa. Sesungguhnya manusia di dalam kerugian. Kecuali orang yang beriman dan orang yang beramal soleh, saling mengajak kepada kebenaran dan menasihati dengan kesabaran" ~Surah Al-Asr~
Muhasabahlah diri kita dari apa yang kita miliki, bersyukurlah dengan seadanya.

Sebelum kita memikirkan hendak berkata yang tidak baik,
Berfikirlah tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata.

Sebelum kita mengeluh kita tidak dapat menikmati makanan yang lazat-lazat,
Berfikirlah tentang manusia-manusia yang tidak mempunyai makanan langsung.

Sebelum kita mengeluh ibubapa kita tidak mempunyai harta yang banyak,
Berfikirkanlah manusia yang tidak mempunyai ibubapa.

Sebelum kita mengeluh kita tidak mempunyai kenderaan untuk ke sesuatu destinasi,
Berfikirlah tentang manusia yang tidak mempunyai kaki untuk berjalan.

Sebelum kita mengeluh tentang tempat tinggal kita,
Berfikir tentang manusia yang langsung tidak mempunyai tempat untuk berteduh.

Sebelum kita mengeluh tentang karenah adik-beradik kita,
Berfikirlah mereka yang tidak mempunyai adik-beradik yang merasa kesunyian.

Sebelum kita mengeluh tentang betapa susahnya belajar,
Berfikirlah tentang manusia yang walaupun sudah berumur tapi masih mahu menuntut ilmu.

Sebelum kita mengeluh tentang perbuatan rakan-rakan terhadap kita,
Berfikirlah manusia yang kesunyian tiada berkawan.

Sebelum kita mengeluh tentang kehidupan kita,
Berfikirlah kita masih beragama Islam dan masih bersujud kepada Allah yang Maha Besar.

Maka bersyukurlah kita kepada Allah yang memberi kita nikmat yang tidak terkiranya.

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?" ~Ar-Rahman: 13~


p/s: hari-hari pun kena muhasabah diri..:)

Terbaek vs abi_aboy

Assalammualaikum, 

ok hendak dipendekkan cerita, aku baru sahaja mencuba video recorder yang baru didownload. Aku pun cuba dengan bermain chess secara online. Dalam perlawanan tersebut, aku mungkin sekadar bernasib baik memenangi perlawanan tersebut walaupun sudah beberapa hari tidak bermain chess dek kenara telah kecundang berkali-kali sehingga menyebabkan aku berehat dalam arena chess. heheh.. Nak cakap aku handal main tu xder la, cuma aku reti ler jugak main chess ni daripada tak tahu main langsung. Chess ini jugaklah salah satu permainan wajib yang akan aku main tiap-tiap hari selain melayari internet.. :) Baiklah kawan-kawan, kamu-kamu semue boleh melihat video perlawanan tersebut di bawah. Sebelum itu, aku nak minta maaf diatas kekurangan kualiti video ini.

video

p/s : terbaek = aku.. hehe
.

Wednesday, November 09, 2011

Jenama-jenama seluar di bundle

Pada Jumaat lepas, aku sempat melawat ke kedai bundle. Sesampai je di sana aku menangkap beberapa jenis jenama seluar yang ada di bundle tersebut. Jom lihat gambar di bawah.

Ade jugak jenama seluar 'something' dalam bahasa melayu adalah sesuatu.





Kalau macam nie pulak, "bobson raja chess". 
Kalau rasa nak pandai main chess pakai la seluar jeans nie. hehe







p/s: kalau aku terjumpe jenama seluar laen pulak, aku akan tambah lagi.. :)

Saturday, November 05, 2011

lab report: sprinkler system



INTRODUCTION
Fire sprinkler system is a system of piping designed in accordance with fire protection engineering standards and installed to control or extinguish fires. A sprinkler system works as the water from a network of overhead pipes is released through nozzles that open automatically with the rise in temperature. The basic components of sprinkler system are the sprinklers, system piping and a dependable water resource. Most systems also require an alarm and system control valves.

Sprinklers may be required to be installed to reduce potential property losses or business interruption. There are two installation systems for the sprinkler which is wet pipe system and dry pipe system. By a wide margin, wet pipe sprinkler systems are installed more often than all other types of fire sprinkler systems. They also are the most reliable, because they are simple, with the only operating components being the automatic sprinklers. When an automatic sprinkler is exposed for a sufficient time to a temperature at or above the temperature rating, the heat sensitive element releases allowing water to flow.

Dry pipe systems are installed in spaces in which the ambient temperature may be cold enough to freeze the water in a wet pipe system, rendering the system inoperable. Dry pipe systems are most often used in unheated buildings, in parking garages, in outside canopies attached to heated buildings. Dry pipe systems are the second most common sprinkler system type.

There are several types of sprinkler head;
  1. Quartzoid Bulb Type Head
  2. Fusible Soldered Strut Type Head 
  3. Duraspeed Soldered Type Head 
Common building used Quartzoid Bulb Type Head with red colour of liquid. For the red colour, the temperature required to shatter the glass is about 68˚C.

OBJECTIVE 
  1. To understand how the fire sprinkler systems operate.
  2. To recognize a various types of sprinkler head. 

APPARATUS
Fire sprinkler system, stopwatch, lighter, fire starter 

METHODOLOGY
  1. Automatic sprinkler head system unit has been prepared.
  2. A fire starter was burned by using lighter.
  3. Stopwatch was started when finish placed the fire starter.
  4. The stopwatch was stopped when the sprinkler head is shattered the glass, the valve was opened and sprayed to the water.

RESULT

TEST

1

2

COLOR OF SPRINKLER

RED (68°C)

RED (68°C)

PRESSURE IN THE PIPE

60 psi

60 psi

TIME

37s

60s










DISCUSSIONS
The experiment that we done show that the time was taken start from the burning of a fire starter on steel net below the sprinkler head until the sprinkler head is shatter the glass. The pressure gauge reading and the pressure in the pipe were setting before the starting of burning.

For the first test, the time is shorter than the second test that is 37 s for the first while the second test is 60 s. The different of the time is because of the fire burning below the sprinkler head for the first test is much larger than the second test.

From this experiment, it shows that the Red color type of sprinkler is suitable used in office building. This is because the minimum heat that will shatter the glass is 68°C. It is not suitable to use in factory building. This is because the heat in the factory is higher than in office building.

Besides that, it shows that the efficiency of liquid in the glass is important to make sure the glass was shattered in the right temperature. When the temperature was achieved its limit, the liquid in the glass will expand and make the glass shattered. So that, the glass will lost its function to stop the water flow from the pipe to let it out and spreading by the sprinkler head to decrease the burning.

CONCLUSION
From the experiment that we have done, we can get know about the types of sprinkler. Actually, the sprinklers have many types and each type have their own characteristic. The color in the sprinkler can be determining the degree celcius of heated. For example, blue color (141°C), green (93°C), red (68°C) and others. We are also know that the sprinkler important to use anywhere for our safety. It is especially for the building like office, hospital, store, factory, school, or others place that involved human safety and things.

The different place have difference sprinkler. It is because; the sprinkler will put in the suitable place. For example, the red color of sprinkler not suitable to put in the factory or cooking place such restaurant. It is because; the degree celcius of heated is minimum 68°C. While, in the factory or restaurants have the higher of heat. So, the suitable colors that can use in those places are blue color. So, for the conclusion we can conclude that the sprinkler will detect the heat using their own colors.

RECOMMENDATION
  1. The fire sprinkler system must be checked regularly by scheduled maintenance
  2. Every building must install the sprinkler system as their fire fighting system
  3. The appropriate colour of liquid must be suitable with the function of the place. 

REFERENCES
  1. Building Services and Equipment, Second Edition
  2. Building Services ECM 216 Text Book
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Fire_sprinkler
  4. http://goliath.ecnext.com/coms2/gi_0199-2295132/Review-on-the-design-and.html
  5. http://www.articlealley.com/article_249368_27.html
  6. http://www.wisegeek.com/what-is-an-automatic-sprinkler-system.htm 

Friday, October 21, 2011

contoh surat memohon pekerjaan


Lot 4444,
Jalan Kampung Kong Sai,
Air Merbau ,77200 Jasin,
Melaka,Malaysia.
0136++++++
kami859@yahoo.com

CSC STEEL SDN. BHD. 180, 31 August 2010
Kawasan IndustriAyer Keroh,
Ayer Keroh, 75450 Melaka,
Malaysia.
Tel : 606-2310169

Dear Sir/Madam

I am writing in response to your advertisement in JobStreet.com inviting applications for Application Mechanical Engineer upon completion of my Bachelor’s Degree in April 2013. I believe I have the skills as well as the spirit to work for the company.

Allow me to briefly introduce myself. I am currently second-year mechanical engineering student, and will graduate from University Technology Mara in April 2013. Through the advertisement, I study that you are seeking candidates which can study and execute equipment revamp project for improvement, prepare trouble shouting report, cases analyzes and preventives improvement.

With strong qualities in work that i have, i have a keen interest and would pursue my careers in engineering. Enclosure resumes giving you details of my personal particulars.

I am also competent in the use of computers software like Microsoft Office, Adobe Photoshop, Solid Work, Matlab and C++ programming. I speak and write well in Bahasa Melayu, English and basic Japanese.

I would be grateful if you can arrange an interview so that i can explain my qualifications further. You can contact me at any time. I look forward to hearing from you. Thank you in advance for your time.

Thanks you for your consideration.

Yours sincerely,
Signature
AHMAD BIN MOHAMAD