Sunday, January 31, 2016

Ustaz celop

Assalammualaikum

pagi-pagi ini
tulis tajuk berat sikit
pkul 1.30 a.m
waktu Malaysia

seriously
aku tak boleh nak adapt
orang-orang
atau makhluk makhluk
yang digelar ustaz
tetapi perangai macam haroommm

apabila dah digelar ustaz
pandai-pandai naa
jaga diri itu
baca AL-Quran bukan main
lagu taranum bayyati, hijjaz,nahwan.....
aummm
best
tetapi malangnya
tak mengambil
pelajaran
dari ayat-ayat yang diturunkan oleh Allah s.w.t

ehh
ustaz zaman sekarang boleh buat pre wedding?
ustaz boleh pakai inai?
boleh merokok? sedangkan fatwa sudah mengharamkan
boleh post gambar nak bercium (belum bercium) walaupun sudah halal?
(segolongan kecil)

terkesima
tak faham
macam mana boleh dapat gelaran ustaz
bukan nak cerita tentang gelaran tu

tetapi tak faham
kenapa mesti buat macam tu
kenapa mahu tunjuk kebodohan
kenapa mesti mahu ikut cara orang-orang kafir

kita orang Islam maaa
jaga hukum agama,
jaga pergaulan...naaaa




Sunday, January 17, 2016

Kursus Cendewan

Assalammualaikum

seperti yang dijanjikan
ana ingin berkongsi
apa yang ana pelajari ketika mengikuti kursus cendawan
tetapi buat masa ini
ana hanya mampu berkongsi gambar
yang sempat ana tangkap
ini kerana
ana agak sibuk sedikit buat masa ini
jika ana mempunyai waktu terluang
akan ana terangkan secara terperinci tentang
proses menghasilkan bongkah cendawan
sehinggalah proses menuai cendawan

harap maaf jika ada kekurangan dari segi gambar dibawah
gambar dibawah
tidak mengjelaskan sepenuhnya proses yang diperlukan dalam menghasilkan bongkah cendawan
buat permulaan ini
ana mahu kamu semua
mendapatkan sedikit gambaran
tentang proses menghasilkan bongkah cendawan
walaupun tidak menyeluruh

nanti ana tunjuk pulak
projek rumah cendawan yang ana buat



 gambar di atas ini adalah steamer.Steamer digunakan untuk mengkukus segala isi bongkah cendawan tersebut. Tak silap ana tujuan untuk kita kukus adalah untuk mematikan kuman yang ada di dalam habuk kayu dan sebagainya.Ana pernah  secara tak sengaja tinggalkan habuk kayu dalam bongkah tanpa mengukusnya.Apa yang berlaku selepas itu amat menarik perhatian ana.Cendawan yang biasa tumbuh pada pokok getah yang telah mati tumbuh di dalam bongkah yang ditinggalkan.Tak silap ana nama cendawan itu cendawan kukur.



Gambar di atas ini pulak adalah mesin menggaul atau mengacau bahan-bahan yang digunakan untuk membuat bongkah. Kalau nak buat secara production, mmg digalakkan ada mesin tersebut. Ana pernah juga buat secara manual. Sakit tulang belakang ana..haha



seperti yang ana cakap sebelum ini, kalau buat secara manual beginilah keadaan process tersebut.



antara bahan yang digunakan untuk menghasilkan bongkah cendawan..dedak



 gaul jangan tak gaul





benih cendawan.Hasil dari pembacaan ana.kita juga boleh membuat benih cendawan ini.lagi rumit dan sensitive..hehe


nampak tak..bertapa banyaknya cendawan yang tumbuh..seperti cendawan tumbuh lepas hujan.cuma nak diingatkan disini..bukan mudah nak menghasilkan cendawan yer.ana da cuba buat..hehe..ada cabaran dia tersendiri..


cara-cara menarik cendawan di dalam bongkah juga diajar.


gambar kenangan..kehkehkeh..ana paling muda disitu